Barva roku 2024

Do nového roku zbývá už jen pár dní a je nejvyšší čas zjistit, jaké barevné trendy mu budou vládnout! Barvu roku začátkem prosince vyhlašuje americká společnost Pantone Color Institute, která vyvinula vlastní systém barev Pantone Matching System – PMS. Tím se řídí módní návrháři, grafici a výrobci designového zboží v celém světě. Barva koresponduje s aktuálními trendy i společenskou situací.

Od výraznosti k jemnosti

Barvu roku tradičně vyhlašuje společnost PPG, pod kterou spadají i značky Primalex a Balakryl. Pro rok 2024 se jí stala jemně broskvově béžová barva PANTONE 13-1023 Peach Fuzz a udávaná někde také jako pastelová Limitless PPG1091-3. Jedná se o teplý, medově béžový odstín, který reflektuje velkou poptávku zákazníků. Poslední trend tedy pomalu vytlačuje oblibu výrazných barev posledních let a nahrazuje ji potřebou zpomalení, zklidnění a jemnějších odstínů. Po celém světě je vidět přechod od chladnějších a sytých tónů ke světlejším a teplejším odstínům červené, žluté a béžové.

Kombinování barvy roku 2024 je zcela bez limitů

S barvou roku 2024 se omezení při kombinování bát rozhodně nemusíte. Moderní a neutrální odstín můžete kombinovat s dalšími pastelovými, ale i výraznějšími odstíny barev. Teplé neutrální odstíny postupně nahradí chladné tóny, jako je například oblíbená a nadčasová šedá. Ostatně barva roku 2024 je stejně nestárnoucí a nadčasová, dobře se kombinuje s teplými i studenými barvami, jako jsou stínovaná bílá, jemné pastelové barvy, zemité neutrální barvy, tóny vzácných kamenů i oblíbené květinové odstíny. Skvěle se hodí k oblíbeným černým a mosazným, stříbrným a bronzovým kovům.

Vneste svěžest do svých domovů

Potřebujete dodat prostoru novou svěžest? Jemná barva roku 2024 je na to ideální! V interiéru ji můžete použít na všechny 4 stěny, nebo naopak jen na ty akcentované. Nemusíte se s ní bát vymalovat ani strop, vytvořit dekorativní malby použít tapety. Skvěle se hodí i na obložení, dveře, nábytek, doplňky i dekorace. V tom právě spočívá kouzlo barvy roku 2024. Fantazii se opravdu žádné meze nekladou. V exteriéru vynikne na fasádě domu, vstupních dveřích i okenních rámech. Na našem e-shopu najdete spoustu produktů i odstínů, které se nesou v duchu barvy roku 2024. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.