Inspirace pro vhodné barvy do dětského pokoje

Barvy prostředí nás ovlivňují mnohem více, než si často uvědomujeme, a u dětí to platí dvojnásob. Vhodně zvolené barvy jim pomáhají ve správném vývoji. Jak je dětská mysl a duše vnímá? Poradíme vám, jaké barvy jsou pro děti v různém věku nejvhodnější. Díky nim se děti budou doma cítit dobře.

Jaké zvolit barvy do dětského pokoje

Dětský pokoj je multifunkční místnost, kde děti tráví většinu času. Tady si hrají, učí se, odpočívají i spí. Proto je nutné zařízení, barvy a vzhled dětského pokoje naplánovat od podlahy až ke stropu.

Dětský pokoj pro novorozence, kojence a batolata

Pro miminka a malé děti se doporučují především jemné pastelové barvy zahrnující decentní odstíny bílé, béžové, růžové, modré a zelené kombinované s odstíny dřeva, které na dětské podvědomí působí uklidňujícím dojmem. Skvěle vyniknou na tapetách, nábytku, povlečení, kobercích, dekách, baldachýnech i polštářcích. Syté a výrazné barvy u nejmenších dětí vyvolávají neklid.

Dětský pokoj pro předškoláky

U předškolních dětí navštěvujících mateřskou školku, u kterých se začínají měnit zájmy, potřeby a osobnost, se nemusíte držet klasické barevnosti a volit pro holčičky růžovou a pro kluky modrou. Vhodně zvolená barva podpoří vývoj a potlačí negativní projevy dětí. Hyperaktivní děti zklidní jemná modrá, pasivní rozhýbe pastelová oranžová s několika veselými červenými doplňky.

Dětský pokoj pro mladší školáky

Se začátkem školní docházky dítě potřebuje kvalitní psací stůl a ergonomickou židli, více prostoru pro knížky, učebnice, sešity a školní pomůcky, i pro přípravu do školy. Koncentraci podpoří světle zelená barva. Pro sourozence různého pohlaví i povah zvolte neutrální bílou, šedou či béžovou a jednotlivé zóny doplňte lampičkami, plakáty, obrázky s dětskými motivy a barevným povlečením.

Dětský pokoj pro teenagery

Teenageři, kteří už projevují svůj vlastní názor, ocení ve svém pokoji neutrální tóny výmalby doplněné barevnými závěsy, polštáři, povlečením, plakáty a tapetami volenými podle jejich vkusu. Vše je možné kdykoliv snadno vyměnit v souvislosti s tím, jak se mění jejich koníčci, záliby a zájmy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.