7 skvělých tipů, jak prosvětlit dětský pokoj

Máte dětský pokoj, ve kterém se musí svítit už od tří hodin odpoledne a děti nemají dost světla na čtení, učení a hraní? Změňte to! Intenzita světla výrazně působí na náladu, soustředění i kreativitu.

Větší okna zajistí více světla

Velikost oken ovlivní množství světla, které proniká do místnosti. Pokud máte možnost udělat z malých oken francouzská okna, určitě to udělejte. Světelné podmínky se zlepší i náhradou dvoukřídlých oken za jedno větší jednokřídlé okno, kde bude méně rámů a více skleněných ploch.

Prosklené interiérové dveře

Pokud máte v dětském pokoji a v celém bytě či domě plné dveře, zkuste je všechny nebo alespoň některé z nich vyměnit za dveře se skleněnou výplní. Do dětského pokoje můžete zvolit interiérové dveře se sklem se strukturovaným povrchem, ale i zcela průhlednébezpečnostního tvrzeného skla.

Promyslete změnu rozmístění pokojů

Někdy stačí jen pokoje mezi sebou vyměnit. Například přibližně stejně velká světlá ložnice se dá vyměnit za tmavý dětský pokoj. Interiérový designér vám poradí s rekonstrukčním zásahem do dispozic bytu, které ho prosvětlí. Prostor opticky zvětší a zesvětlí i vhodně umístěné zrcadlo.

Volte světlé barvy

Dětský pokoj rozzáří světlé barvy na stěnách, nábytku, textilu i dekoracích. Bílá, béžová, světle modrá, růžová, lososová či zelená navíc kromě zesvětlení opticky rozšíří prostor. Pro zvýraznění útulnosti stačí drobné doplňky nebo pestrý stylový kobereček. Rámy oken by měly mít z vnitřní strany bílou barvu a zvolit byte měli i světlé rolety, žaluzie či závěsy. Bílá navíc odráží více světla.

Jemné záclony

Závěsy i záclony pomalu vycházejí z módy, protože se na nich drží prach a propouští méně světla. Rolety a žaluzie se snadno udržují, dají se vytáhnout a vpustit přirozené světlo do pokoje. Pokud chcete zajistit soukromí, zvolte jemné šifonové záclony a světlé či stříbrné závěsy, žaluzie či rolety.

Přemístěte nábytek

Velké, staré, opotřebované a tmavé skříně nepůsobí dobře. Praktické, světlé či bílé a moderní skříňky dodají dětskému pokoji svěží vzhled. Prostor provzdušní méně kusů nábytku. Nepotřebných kousků se zkuste zbavit a vyměňte je raději za vestavěné světlé skříně nebo modulární nábytek

Vhodné umělé osvětlení

Zvolte dostatečnou svítivost i barvu světla žárovek a dbejte na vhodné rozmístění lustrů a lamp. Klasickým žárovkám nejvíce přibližují LED svítidla v barvě žlutého světla  s hodnotou 2700 až 3000 Kelvinů (K). Denní světlo nejlépe nahradí světelné zdroje s přirozenou barvou světla 4000 až 4500 K. Můžete zvážit i svítidla, u kterých je možné plynule měnit intenzitu a barvu světla. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.