Jak vytvořit v podkroví dětský pokojík snů?

Při plánování či rekonstrukci dětského pokoje chceme pro svoje děti vždy to nejlepší. Přečtěte si, na co nezapomenout při navrhování pokojíčku pro děti v podkroví, aby se cítily jako v pohádce.

Vytvořte si plán

Zamyslete se nad tím, kolik je vašemu dítěti let a jaké jsou jeho zájmy a koníčky. Nový návrh pokoje by měl dětem nějakou dobu vydržet. Aby se dětské a výrazné motivy rychle neokoukaly, použijte je spíše na doplňky a dekorace, které se dají snadno, rychle a levně obměnit. Momentálně oblíbené postavičky a vzory nedávejte na stěny a nábytek. Při plánování dbejte na funkčnost a bezpečí. Pozor na nábytek s ostrými rohy a připlaťte si za kvalitu. Děti také ocení skrýše, kde se můžou schovat.

Zvolte barvu, která bude dlouho trendy

V podkroví je dostatek světla a klidně 2můžete vsadit na tmavší odstíny, které by jiné pokoje opticky zmenšily a ztmavily. Barevnost volte s ohledem na ostatní vybavení a slaďte barvu stěn i nábytku s podlahou. Na stěnu i nábytek vyberte neutrální či pastelové barvy a doplňte je výraznými hračkami, samolepkami, plakáty a obrázky. Pro 2 děti rozdělte pokoj na zóny a zvolte do nich odlišné barvy.

Vyberte kvalitní a příjemnou podlahu

Děti si rády hrají přímo na zemi, proto při volbě typu podlahy myslete na kvalitu a snadnou údržbu. Koberec je sice měkčí, ale nehodí se pro alergiky, protože se v něm drží prach a roztoči. Proto je vhodnější zvolit plovoucí nebo vinylovou podlahu a doplnit ji malými koberečky v hracím koutku a u postele. Dětský pokoj je multifunkční prostor, který je třeba rozdělit na zóny.

Vhodně rozvrhněte nábytek

Do nejtmavšího koutu umístěte postel a psací stůl co nejblíže k oknu kvůli světlu. Pro praváka by měl být stůl osvětlený z leva a pro leváka naopak. Rozložení nábytku rozčleňte do různých zón podle činností. Oddělte místo na hraní od pracovní plochy a klidové zóny na spaní. Zajistěte dostatek úložného prostoru na ukládání oblečení, hraček, knížek i učebních pomůcek.

Plánujte společně s dětmi

Dětský pokoj v podkroví musí nejlépe sloužit a udělat největší radost dětem, pro které je určen. Přizvěte proto k plánování dětského pokoje i vaše děti. Zeptejte se dětí na jejich názor a zjistěte od nich, jaké motivy a barvy mají rády a co by se jim líbilo. Dejte jim volnější ruku při výběru dekorací a bytového textilu, které celý prostor zútulní. Děti díky tomu budou z pokojíčku nadšené a spokojené.  

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.