Vhodné zařízení a dekorace do dětského pokoje

Pokud se do zařizování dětského pokoje pustíte s lehkostí a úsměvem, může to být super zábava. Vytvořte prostor přizpůsobený potřebám a preferencím dítěte. S vhodným dětským nábytkem a dekoracemi vytvoříte pokojíček, který bude funkční, vizuálně přitažlivý a nadčasový po mnoho let.

Osvětlení do dětského pokoje

Osvětlení je důležitým prvkem v každé místnosti a v dětském pokoji je obzvlášť důležité. Správným osvětlením můžete vytvořit útulnou a příjemnou atmosféru a zlepšit viditelnost, což dětem usnadní hraní, čtení, kreslení, učení i studium. Hlavní osvětlení zajistí stropní svítidla, jako jsou lustry. Na noční stolek a psací stůl, ale i do hracího či čtecího koutku potřebujete stolní či stojací lampy.

Jakou zvolit teplotu světla

Citlivě volte v jednotlivých zónách i teplotu barvy osvětlení. Teplé bílé světlo, které má nažloutlý odstín a nejvíce napodobuje přirozené denní světlo, je vhodné pro vytvoření útulné a uklidňující atmosféry v relaxačním koutku i v místě s postelí na spaní. Naopak studené bílé světlo s modrým nádechem podporující soustředění je vhodnější do prostor pro různé aktivity a učení.

Dětský nábytek

Můžete volit z různých stylů a velikostí dětských postelí, od jedno a dvoulůžek, přes rozkládací postele, lůžka s úložným prostorem, až po palandy a tematicky laděné postele ve tvaru aut, kosmických raket či postelí s nebesy s girlandami. Zvažte věk dítěte, jeho výšku i osobní preference. Dětský stůl by měl mít správnou výšku a měl by být dostatečně robustní, aby zvládl stopy dětských her a dovádění. Malý stolek s dětskou židličkou je skvělý pro malé děti, ty větší potřebují psací stůl.

Koberce, stany a domečky

Koberec poskytuje měkký, hřejivý a pohodlný povrch pro hraní, relaxaci nebo třeba čtení. Jsou v různých barvách a vzorech, takže při vhodném výběru skvěle doplní celkový design dětského pokoje. Na koberec můžete dát i dětský stan, domeček nebo teepee, které děti milují. Poskytnou jim krytý osobní prostor a skrýš na poklady, kde mohou odpočívat, spřádat plány na nové vize a sny.  

Dekorace a doplňky

Při zařizování dětského pokoje je důležité zohlednit estetiku a funkčnost prostoru. Pokoj můžete podle preferencí a zaměření dítěte doplnit osobními prvky, jako jsou zarámované rodinné fotografie, na které zakoupíte pěkné fotorámečky, samolepky, plakáty a obrázky, zrcadla, dekorace na zeď a závěsné dekorace. Útulnost dodají různé doplňky a bytový textil. Důležité je i začlenění úložných řešení, jako jsou police a truhly na hračky, aby byl pokoj vždy organizovaný a uklizený.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.