Jak zařídit dětský pokoj pro miminko

 

Na příchod miminka je důležité se dokonale připravit. Novorozenci nejsou v prvních měsících života nijak nároční, stačí jim pár kousků nábytku. Doporučujeme se tedy připravit spíše na batolecí období.

Dětská postýlka a vybavení

Děti jsou po narození zvyklé na malý prostor v břiše matky, kde se cítily v bezpečí. Proto se mohou i ve zdánlivě malé dětské postýlce cítit nepříjemně. Vyložte jim prostor v postýlce dětskými polštářky. Alternativou může být i dětská kolébka nebo koš na kolečkách. Zaměřte se na vzhled, funkčnost a umístění. Pod oknem může narušovat spánek světlo a průvan. Postýlka by měla mít zaoblené hrany, kvalitní rošt, antialergickou pevnou matraci, chránič matrace proti vlhkosti, deky a dětské povlečení.

Přebalovací pult nebo podložka

Na první měsíce budete pro miminko potřebovat přebalovací pult s ochranným mantinelem, který zabrání možnému pádu miminka. Levnou a praktikou náhradou může být nepromokavá a měkká podložka, kterou umístíte na komodu, postel nebo jiný dětský nábytek v místnosti. Nezapomeňte doplnit dostatek úložných prostor na plenky, dětskou kosmetiku, oblečení a hračky pro nejmenší. Miminka jsou citlivá na ostré světlo i jeho množství, proto volte zastíněné, teplé a hřejivé světlo.

Světlé barvy a minimalistický design

Výběrem světlého, střídmého a minimalisticky laděného nábytku získáte zaručenou možnost jeho využití i ve vyšším věku dítěte. Divoké, příliš syté a výrazné barvy mohou narušovat spánek, malé děti mohou být neklidné a plačtivé. Výraznější barvy proto požijte na menší doplňky jako textilie, nebesa a dekorační polštářky. Dětské skříně, komody, dětské poličky, věšáky, knihovny a regály, úložné boxy i truhly na hračky díky tomu mohou dítěti posloužit třeba až do puberty. Stačí jen vyměnit dětské stolky, židle, taburety a křesílka, která se časem také mnohem více opotřebují než jiné kusy nábytku. 

Snadno obměnitelné doplňky

Světlé, jemné, neutrální, pastelové a přírodní barvy na nábytku můžete doplnit o výraznější dekorace a doplňky, které snadno a levně obměníte. Velmi oblíbeným prvkem v dětském pokoji jsou koberce, které zahřejí fyzicky i pocitově. Pro nejmenší můžete použít i speciální podložky nebo pěnové puzzle skvělé pro hru i učení. Některé podložky jsou vyzdobeny zvířátky, písmenky nebo číslicemi. Místnost skvěle doplní různé bytové textilie, jako třeba polštářky a závěsy

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.