Jak vybírat osvětlení do dětského pokoje

Vhodné osvětlení může dětem v jejich pokojích zpříjemnit život. Světla vybírejte s ohledem na počet oken, míru přirozeného denního světla, velikost prostoru i věk dítěte. Barvy, nábytek a dekorace hrají v dětských pokojích hlavní roli. Pečlivě vybírejte materiály na podlaze, stěnách, textilu i doplňcích. Vhodné osvětlení je pro děti základním předpokladem pro vnímání okolí i pro zdravý vývoj zraku.

Vhodné osvětlení

Míra světla je v dětském pokoji dána umístěním celé stavby v terénu, postavením domu vzhledem ke světovým stranám i počtem oken či dveří. I když je přirozeného světla v dětském pokojíčku přes den dost, ráno za svítání, večer za soumraku i v noci po setmění je nutné zajistit vhodné osvětlení v každém dětském pokoji. Jak vybírat umělé osvětlení a jaká světla, lustry a lampičky jsou pro děti ideální?

Osvětlení dětského pokoje

Hlavní zdroj rozptýleného světla by měl být umístěn na stropě. Centrální poskytne dítěti hlavní hladinu osvětlení, aby se mohlo dobře orientovat v prostoru. Pak je třeba doplnit světla lokální, která vhodně osvětlí konkrétní místa, jako je pracovní stůl, hrací koutek, úložné prostory nebo postel, která zdůrazňují pocit soukromí. Dítě by mělo na všechny činnosti dobře vidět.

Osvětlení předejde poškození zraku

Pokud se vám podaří správně sladit hlavní a doplňková světla, předejdete tím budoucím možným potížím se zrakem. Nevhodné a nedostatečné světlo v dětském pokoji může dítěti poškodit zrak. Nároky dětí na osvětlení se navíc mění i s věkem dítěte. Malé děti ocení třeba noční lampičkutlumeným světlem pro snadné usínání, která zažene všechna strašidla i zlé sny. Větší děti zase potřebují dostatečné osvětlení psacího stolu.

Osvětlení podle věku dítěte

Novorozencům a kojencům stačí trocha rozptýleného světla nad postýlkou a přebalovacím pultem. Batolata už by měla mít více bezpečných světel umístěných mimo dosah dítěte. Dětská světla by je neměla oslňovat při pohledu zespoda. Vsadit můžete na krásné dětské motivy. Větším dětem je vhodné osvětlit úložné prostory, aby mohly být samostatnější při oblékání, hře i úklidu.

Osvětlete pracovní plochu i noční stolek

Pro předškolní děti a školáky je zásadní lampa na psacím stole, která musí být stabilní, směrově nastavitelná, musí poskytnout dostatek světla a nesmí oslňovat. Osvětlení má pravákům svítit zleva, levákům z opačné strany, aby si při práci nestínili. Důležitá je i vhodná lampička na nočním stolku, která nesmí působit rušivě, ale současně musí poskytnout dostatek světla na čtení.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.