Jak vybrat hračku pro dítě, aby rozvíjela kreativitu, motoriku a fantazii

Hračky jsou důležitou součástí života dětí. Kromě zábavy slouží i pro mentální i fyzický rozvoj. Zkuste se zamyslet nad tím, jaký talent se u vašeho dítěte právě dere na povrch. Pro někoho je to kreativní a tvořivá činnost, u jiného spíše pohyb, cvičení a sport. Podpořte dětskou zvídavost a radost z učení a poznávání světa. Hračka má motivovat, podporovat představivost, rozvíjet kreativitu a budit zájem.

Hračka podle věku dítěte

Mimo záliby je podstatný i věk dítěte. Každé období dětského vývoje vyžaduje různé kreativní hračky. Zkuste dětem vštípit, že učení je hra. Prostřednictvím her se děti učí komunikovat, poznávat svět i sami sebe a rozvíjí své cítění. Správná hračka působí na rozvoj všech složek osobnosti, podněcuje současně pohybový, rozumový, smyslový i citový vývoj dítěte, společenské postoje a návyky.

Věk 0 až 6 měsíců

U novorozenců a batolat je nejpodstatnější stimulace a rozvoj zraku a sluchu. Hračky ba se měly pohybovat, vydávat různé zvuky a mít jasné, výrazné a kontrastní barvy. Ideální jsou hračky na zavěšení, kousání, cumlání a mačkání, které rozvíjí i motoriku a ulehčí období růstu zoubků.

Věk 6 až 12 měsíců

Pro děti do jednoho roku vybírejte pevnější a odolnější hračky, které vydrží neustálé házení s hračkami na zem nebo bouchání o stůl. Od sedmého měsíce dítě začíná rozpoznávat tvary a napodobovat zvuky. Vhodné jsou dřevěné kostky a hračky, měkké míče, plyšáci, hadrové panenky a různé hračky na tahání nebo tlačení. Přidejte první dětské knížky, které nemusí být ani z papíru.

Věk 1 až 2 roky

Už od jednoho roku u dětí dochází k rozvoji jemné motoriky a koordinace. V tomto období můžete stimulovat a rozvíjet i kreativitu a fantazii. Vhodné jsou tahací či tlačící hračky, koloběžky, odrážedla, kočárky, šlapací autíčka, míče, velké puzzle, vkládací kostky, stavebnice, počítadla a hudební hračky. Chybět by už neměly ani pastelky, autíčka, kuchyňky, hračky do vody i na zahradu.

Věk 2 až 4 let

Druhým rokem života dítěte začíná období zvědavosti a otázek. Podpořte jeho zvědavost a využijte jeho nadšení. Zaplňte knihovnu encyklopediemi, naučnými a vzdělávacími knihami a pohádkami s dobrým koncem. Přichází čas edukativních her, tvoření a kreativity. Doplňte zásobu omalovánek, papírů, kreslících, malovacích a psacích potřeb, barev, lepidel, modelín a pomůcek pro vyrábění.

Věk 4 až 5 let

Začněte navíc podporovat sociální myšlení a cítění společenskými, kreativními a edukačními hrami. Děti se musí před nástupem do školky socializovat a zvyknout si i na prohru. Najdete u nás spoustu dětských stolních her. Vyzkoušejte třeba pexeso nebo Člověče nezlob se.

Věk 5 až 7 let

Podpořte dítě v dalších činnostech, třeba lásku k hudbě, vědě, výtvarnému umění i sportu a ukažte mu nové možnosti. Vhodné jsou hudební nástroje, origami, sportovní náčiní, počítadla a kalkulačky, vzdělávací knihy a náročnější společenské hry. Vyzkoušet můžete žebřiny a lezecké stěny, které kromě fyzické zdatnosti pomáhají rozvíjet i motoriku. Kreativní a chytré hračky pomůžou i s vývojem logického a kognitivního myšlení. Zkuste puzzle, nálepky, korálky, kreativní boxy i kufříky na piknik.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.