Jak na správné úložné prostory v dětském pokoji

Samostatnost a smysl pro pořádek je jedna ze základních dovedností každého dítěte. Každý rodič si přeje, aby se dítě dokázalo samo obléknout, pohrát si a ve finále si po sobě i samo uklidit. Velkou pomoc na cestě k samostatnosti dítěte jsou šikovně řešené úložné prostory v dětském pokoji.

Dětské šatní skříně a komody

Funkční dětský pokoj má zónu pro spaní a odpočinek, hraní a pohyb i výtvarné tvoření a učení. Nesmí chybět ani úložný prostor, kam si děti budou ukládat své oblečení. Vnitřní organizace šatní skříně by měla odpovídat věku dítěte a oblečení by mělo být umístěno do úrovně, kam dítě samo dosáhne. Pak se i malé děti sami snadno obléknou. Prostor ve vyšších poličkách nechte pro sezónní oblečení. Skvělou alternativou k šatní skříni je také komoda se zásuvkami nebo využití prostoru pod postelí. Skvělé jsou i knihovny, regály a modulární šatníky, jejichž tvar se dá obměňovat podle výšky dítěte.

Dětské lavice, truhly, boxy a koše

Chcete-li v dětském pokoji šetřit místem, využijte lavice, truhly, boxy a koše, které vám dopřejí skvělý úložný prostor. Vybavte dětem jejich pokoj dostatečným množstvím košíků a boxů, kam si mohou sami ukládat své plyšáky, kostýmy a poklady. Lavice, truhly a taburety se navíc dají využít i k sezení nebo jako malý stoleček pro hraní či kreslení. Ke křesílkům a židličkám snadno sladíte i dětské stolky. Aby byly všechny úložné prostory snadno dostupné, přehledně a hezky uspořádané, nedávejte do nich příliš mnoho oblečení, knížek či hraček najednou. Dětem stačí, když budou mít na poličkách jen oblíbené kousky, které vždy pravidelně vyměníte. To přinese nové zaujetí a skvělou zábavu.

Dětské věšáky, police a háčky

Pro umístění věšáků a polic či zrcadel ctěte pravidlo umístění věcí do úrovně dětských očí, kam snadno a rychle dosáhne. Děti se budou v prostoru, o kterém má přehled, cítit spokojeně a jistě. Otevřené poličky jsou přehlednější než boxy a krabice, které jsou však snazší pro úklid a dělají dojem čistého a uklizeného prostoru. Police a háčky na zdi zase nic neubírají z plochy dětského pokoje.

Dominantní hračky a knížky

Častým rušivým prvkem a zdrojem nepořádku jsou v dětském pokoji hračky. Na police vystavte vždy jen solitérní kousek, se kterým si děti rády hrají. Pomůžete dětem vštípit schopnost ocenit krásné věci a zároveň u nich už od brzkého věku budete pěstovat smysl pro pořádek. Vystavte dětem na poličky knihy titulní stranou, ať v nich vzbudíte zájem o čtení. Stejně jako hračky je pak pravidelně obměňujte. Školáci potřebují i dostatečný úložný prostor pro učebnice, sešity a psací potřeby. Pro uložení školních pomůcek pořiďte ke psacího stolu mobilní zásuvkový regál na kolečkách a umístěte na ně praktický věšák či háček pro snadné a rychlé umístění školní aktovky či batohu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.