Jak zařídit dětský pokojíček, aby rozvíjel kreativní myšlení a tvořivost

Při zařizování dětského pokoje je cílem vytvořit pro dítě jeho vlastní útočiště a království plné fantazie, které bude patřit jen jemu. Dětský pokoj není jen ubytovna, herna nebo prostor k učení. Prostředí má přispívat k rozvoji důležitých vlastností jako kreativita a tvořivost.

Kreativní dětský pokoj

Systematicky uspořádaný prostor dokáže splnit všechny požadavky a potřeby dětí i v dnešním moderním a technologickém světě. Není nutné dětský pokoj přeplňovat kýčovitými dekoracemi a doplňky. Lepší je zvolit přírodní, neutrální a příjemné dekorace i textilie, které pomohou rozvíjet schopnosti, bez nichž se v životě děti neobejdou a zkombinovat zábavu s učením.

Důležité zóny v dětském pokoji

  • Relaxační zóna a místo pro odpočinek i spánek
  • Výtvarná zóna pro uvolnění fantazie, zapojení kreativity a tvořivosti i k učení
  • Pohybová zóna pro správný vývoj fyzické zdatnosti a rozvíjení motoriky

Pro podpoření pohybu dejte na zem taneční podložku nebo žíněnku a na zeď pověste třeba žebřiny. Využít můžete i závěsné dětské křeslo nebo houpačku. Pro podporu kreativity využijte stěny, na které dáte magnetickou tabuli, na kterou se dá i kreslit. Nechte děti pracovat s modelovacími hmotami, plastelínou, pastelkami, fixy a barvami. Mohou vymalovávat omalovánky, stříhat, lepit samolepky či skládat origami i puzzle. Pořiďte jim kostky a stavebnice.

Využijte prostor na maximum

Při zařizování místnosti pro děti se neomezujte jen na podlahu a zdi, ale využijte i strop. Pro zvětšení prostoru je dobré využít patrové postele s žebříkem či schůdky, pod kterými vzniká další místo pro hraní či učení. Vybírejte s rozmyslem dětský nábytek. Nevytvářejte v místnosti tmavé neosvětlené kouty, díky kterým vrhá světlo ostré stíny. U společného pokoje více dětí myslete na soukromí každého z nich a vybavujte pokoj společně s dětmi. Na hračky jim pořiďte úložné boxy a koše.

Podpořte hudební nadání i duševní rovnováhu

Jestliže chcete v dětech vypěstovat nebo podpořit lásku k hudbě, můžete přidat i hudební nástroj. Hudba je pro děti všestranným učitelem. Pro udržení duševní harmonie a zdravého rozumu slouží relaxační zóna plná pohodlí a komfortu, ať už v ní dítě tančí, cvičí, protahuje se nebo jen odpočívá. Všechny děti milují stany a domečky. Smysl pro pořádek a samostatnost podpoří zásuvky, úložné boxy, organizéry, kapsáře, truhly a koše.  Snažte se děti od mala naučit, že každá věc má své místo.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.