Jak zařídit dětský pokoj ve skandinávském stylu

Skandinávský styl je pro svou nadčasovost, čisté linie v prostoru, světlé barvy a optimismus stále oblíbenější i při zařizování dětských pokojů.  Děti se v takovém prostředí cítí velmi dobře. Zařizování není složité, pokud víte, jak na to. Načerpejte proto s námi trochu inspirace.

Dětský pokoj ve skandinávském stylu

Při zařizování skandinávských interiérů jsou hlavními znaky jednoduchost, minimalismus, vzdušnost, prosvětlenost a barevná umírněnost. V dětském pokoji je třeba podpořit co největší volnost a čistotu, nezahlcovat ho velkými kusy nábytku ani zbytečnostmi a zajistit dostatečný přísun denního i umělého světla. Volte kvalitní materiály, nadčasové doplňky a designové dekorace.

Bílá barva jako základ

Ve skandinávských interiérech se často používá bílá barva. V severských zemích je nouze o celodenní přirozené světlo a domovy zařízené v bílých tónech opticky zvětší a prosvětlí prostor. Můžete využít zářivě bílou barvu, odstíny světlé béžové, hnědé nebo šedé. Bílá se často kombinuje s kontrastní černou, pro zjemnění však můžete použít i tmavší šedou, antracitovou či tmavě hnědou barvu.

Další barvy, bez kterých se neobejdete

Severské hračky pro miminka jsou často bílo-černé. Tuto kombinaci děti od narození dobře vnímají. Můžete ji umírněně použít na nábytku, doplňcích či hračkách. Pastelové barvy vnesou do pokoje něžnost, jemnost a útulnost. Skvěle se kombinuje mentolová, starorůžová, béžová a světle modrá. Syté barvy, jako je červená, žlutá a modrá, používané i pro styl Montessori, se dají použít v detailech.

Dřevo jako základ

Vzhled, barva a povrch dřeva pokojík zútulní a vnesou do něj teplo, útulnost a hřejivost. Stačí pár kousků nábytku a doplňků, dřevěná podlaha nebo podlaha se vzhledem dřeva. Povrch lze natřít lazurou, aby vynikla krása a přirozený vzhled dřeva. Nábytek má mít čisté tvary a rovné linie. Vhodné je přírodní dřevo, kvalitní lamino, plast, kov, proutí i ratan. Vsaďte na praktičnost a snadnou údržbu.

Dostatečné osvětlení

Osvětlení je v severských zemích velmi důležité. K centrálnímu lustru u stropu přidejte doplňková svítidla. Na psací stůl i noční stolek dejte lampičku, do čtecího koutku stojací lampu se čtecí lampičkou a na stěnu noční tlumené světlo, které zažene všechna dětská strašidla. Efektně působí i světelné řetězy, svítící písmena či nápisy a světelné boxy.

Veselé doplňky a hravé dekorace

I když skandinávský styl na první pohled působí minimalisticky, v dětském pokoji fantazie nezná hranic. Užijte si proto široký a podmanivý výběr dětských doplňků a dekorací. Stylové obrázky, fota, grafiky, kresby, plakáty, lampiony, girlandy, písmena a nalepovací tabule můžete použít na zeď i na nábytek. Vše můžete hravě vyměnit a v pokoji může zůstat nadčasový nábytek dlouhá léta.

Dětské textilie z přírodních materiálů

Dětské textilie volte z přírodních materiálů jako bavlna, vlna a len. Pomocí různých struktur, povrchů a vzorů se bílý interiér zútulní. Děti ocení chlupatou předložku u postele a na hraní koberec s nižším vlasem. Polštářky, povlečení i závěsy mohou zdobit zvířecí motivy, kombinovat můžete i geometrické vzory. Na zahřátí přidejte vlněný pléd s třásněmi a jako skrýš dětský stan nebo teepee.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.