Dětský pokoj podle Montessori pro rozvoj dětské kreativity a fantazie

Hlavní prvky Montessori dětského pokoje tvoří funkčnost, praktičnost, útulnost a kreativita. Zkuste svým ratolestem zařídit v dětském pokoji takové prostředí, ve kterém se mohou efektivně rozvíjet.

Co je styl Montessori

Montessori je alternativní výchovně-vzdělávací program, který navrhla italská lékařka a pedagožka Marie Montessori. Zaměřuje se na přirozenou podporu dítěte při rozvíjení fantazie, kreativity, znalostí a dovedností. K rozvoji dítěte pomáhá i prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Na kreativních poličkách, na které dítě dosáhne, dětem obměňujte hračky, aby pro ně zůstaly přitažlivé. Přidejte i přírodní materiály jako kaštany, šišky, ořechy, dřevo nebo kamínky, které podpoří dětskou fantazii. 

Praktický a útulný dětský pokoj

Podle Marie Montessori se dítě do 6 let věku naučí mnohem více než na univerzitě. Vzhled a vybavení pokoje jsou proto pro rozvoj dětské psychiky a fantazie klíčové. Dětský pokoj by měl být zařízen jednoduše a prakticky. Jeho vybavení by mělo povzbuzovat dětskou kreativitu. Pokoj má být tichý, klidný a čistý. Neutrální a pastelové barvy našeho nábytku jsou proto k tomu jako stvořené. Příliš ostré světlo dětem nesmí svítit do obličeje, vše musí být na dosah a podlaha musí být čistá a teplá. 

Barvy v dětském pokoji

V Montessori prostředí se k neutrálním barvám používají 3 základní barvy, tedy červená, žlutá a modrá. Děti tak mohou zkoumat, jak vznikají další barvy. Dětský pokoj vymalujte světlými a pastelovými odstíny a doplňte místnost stejně laděným nábytkem. Na textilní doplňky, dekorace a hračky zvolte zmíněné výraznější barvy. Místnost bude působit čistým, teplým a veselým dojmem.

Vše na dosah ruky

Všechny oblíbené věci by mělo mít dítě vždy po ruce. K tomu je jako stvořený dětský modulární nábytek, který můžete postupně přestavovat do výšky v souladu s tím, jak dítě roste. Na noční stolek vedle postele dítěti položte oblíbenou knihu, kterou si budete číst před spaním. Na poličky pověšené tak vysoko, aby na ně dítě dosáhlo, dejte jeho oblíbené hračky. Vždy musí být schopno dostat se k objektu, který právě upoutá jeho pozornost. Postel může tvořit třeba matrace položená na zemi.

Základní prvek tvoří zrcadlo

K základnímu vybavení dětského pokoje podle Montessori patří zrcadlo umístěné tak nízko, aby se v něm dítě dobře vidělo. K tomu skvěle poslouží dětské toaletní stolky. Pro děti jsou jako stvořená i zrcadla ve tvaru zvířátek, obláčku, měsíce, hvězdy, mušle i pohoří. Odraz v zrcadle dětem pomůže při oblékání a při uvědomění si sama sebe. Jak dítě roste, můžete zrcadlo pověsit vždy o kousek výš. Stejná pravidla platí i pro dětský šatník. Dítě má mít přístup do skříně, aby se mohlo oblékat samo.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.