Jdou vaše děti poprvé do školky? Pořiďte jim dětské batohy a pouzdra

První dny v mateřské školce jsou pro děti plné emocí a dojmů. Poznávají nové věci, prostředí, děti i učitelky a jejich první dny jsou plné zážitků, emocí a neznámých situací v cizím prostředí. Mnohé z nich jsou poprvé v dětském kolektivu bez rodičů. Je to velká změna pro děti i pro rodiče. Zkuste dětem nástup do školky zpříjemnit a pořiďte jim krásné batůžky a pouzdra s dětskými motivy.

Podpořte nadšení

Ještě před nástupem dítě se školkou seznamte, aby se do ní těšilo. Povídejte si s ním o hračkách, hrách i kamarádech a zajděte s ním do školky na návštěvu. Vysvětlete mu, že ho máte rádi a do školky nejde proto, že na ně nemáte čas, ale aby získalo nové kamarády a mohlo se dát rozvíjet. Rodiče chodí do práce a děti zase do školky. Vybavte ho batůžky, pouzdry a pomůckamihravými motivy.

Postupné zvykání

Pokud máte možnost dítě ze začátku vyzvednout po obědě, pro dítě je ideální postupné zvykání na nový režim i kolektiv. Čas strávený v novém prostředí prožívá každé dítě jinak, některé se těší, jiné pláčou a jsou smutné z odloučení. Někdy jsou děti v prvních dnech nadšené, ale po nějakém čase se jim začne stýskat. Buďte trpěliví a dítě podpořte. Dejte jim do batůžku třeba jejich oblíbenou hračku.

Rozlučte se jen krátce

Loučení neprotahujte. Při dlouhém loučení můžete na dítě přenášet své obavy. Většina dětí se brzy po odchodu rodičů uklidní. Domluvte se s dítětem na čase, kdy si pro něj přijdete, zda po obědě nebo spánku a domluvu dodržte. Neslibujte to, co nemůžete splnit. Děti jsou na plané sliby velmi citlivé.

Povídejte si a zajímejte se

Povídejte si s dítětem o tom, co se mu ve školce líbilo, s čím si hrálo, koho poznalo, co mělo dobrého k jídlu a jak bylo na procházce. Rozhovory jsou důležité pro upevnění vztahu k mateřské škole i pro prohloubení vztahu mezi vámi a dítětem. Dopřejte dítěti radost z toho, že zvládlo samo pobyt ve školce. Pochvalte ho, vyzdvihněte pěkné zážitky a oceňte třeba znalost nových písniček a básniček.

Komunikujte s dítětem i s učitelkou

Mateřská škola doplňuje dítěti vaši výchovu a vzdělání. Jde o vzájemnou spoluprácidítětem i s rodiči. Podělte se o své dojmy a přání. Společnými silami s učitelkami bude ve školce vaše dítě spokojené. Vybavte své dítě krásným batůžkem, ve kterém si může do školky přinést pyžamo, oblečení na pohybové aktivity i pobyt venku. Do pouzdra mu dejte třeba oblíbené fixy a pastelky. Nechte dítě, aby si vzalo do školky kus svého domova. Posílíte v prvních dnech jeho pocit bezpečí.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.