Proč děti milují polštářky a plyšové hračky

Plyšáci a polštářky mají u dětí své nezaměnitelné místo. Měkoučké polštářky a hebcí plyšoví mazlíčci jsou důležitou součástí dětství. Děti plyšáky milují a často se z nich stanou právoplatní členové rodiny.

Děti milují polštáře

S měkkými polštářky se děti mohou tulit, házet s nimi, sedět na nich, spát s nimi a válet se po nich při hře i odpočinku. U dětí často oblíbený polštářek představuje blízkého kamaráda, stejně jako oblíbený plyšák. Naše dětské polštářky s krásnými dětskými motivy jsou velmi originální a dostupné v mnoha tvarech, barvách, vzorech a variantách.

Nepostradatelné plyšové hračky

Plyšové hračky rozvíjí u nejmenších dětí úchop, jemnou motoriku, hmat, zrak i pocit bezpečí. U větších dětí mají plyšáci i sociální význam. Děti je mohou využít k různým hrám, užijí si s nimi spoustu zábavy a pomáhají jim překonávat mnoho překážek, jako je strach, smutek, nemoc, zranění nebo třeba první návštěva lékaře. Plyšové hračky se stávají nepostradatelnými kamarády a talismany.

Hebký pocit bezpečí

Plyšáci zprostředkují dětem snazší usínání i pocit bezpečí mimo domov. Plyšový kamarád dokáže dítěti zprostředkovat bezpečí domova, dotek, lásku i maminčinu náruč. Příjemný a měkký mazlící talisman podle psychologů představuje přechodový či přemosťující předmět mezi domovem a vnějším světem pomáhající dětem se separační úzkostí. Evokuje u nich pocit štěstí, uklidňuje je, pomáhá jim odbourávat strach, úzkost, bolest, nejistotu a další nepříjemné pocity.

Plyšové hračky podporují vývoj

Plyšoví kamarádi hrají důležitou roli i ve vývoji dětí. U miminek podporují mozkovou aktivitu a nabývání mnoha nových dovedností. Novorozenci mají během prvních týdnů života zvýšenou hmatovou citlivost, která se hrou s měkkými hračkami podněcuje. Při výběru plyšáků pro nejmenší děti, které rády vše ochutnávají a strkají do pusy, je nejvhodnější vybírat plyšové hračky z materiálu s co nejkratším vláknem nebo ze 100% bavlny, která je šetrná k citlivé dětské pokožce. Tyto hračky by měly být v jemných pastelových barvách. Hračky, co vydávají zvuky, stimulují rozvoj zraku i sluchu.

Talisman na cestu do školky

Oblíbení plyšáci pomohou dětem překonat přestěhování z ložnice do dětského pokoje nebo z postýlky do postele. Později si s nimi děti hrají třeba na mateřskou školku a trénují komunikační dovednosti, které budou potřebovat v dětském kolektivu. Plyšák je zkrátka nepostradatelným parťákem na spaní, cestování i nepříjemné chvíle, které děti musejí překonat. Malé děti někdy špatně snáší, když vyperete jejich plyšáka v pračce, ať už díky ztrátě jeho oblíbené vůně nebo kvůli nešetrnému zacházení s jejich kamarádem. Závislost se obvykle utlumí po nástupu do školky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.