Osvědčené tipy pro snadný úklid a organizaci v dětském pokojíčku

V dětském pokojíčku si děti neustále hrají, tvoří nebo se učí a jsou obklopeni velkým množstvím předmětů, kterým je třeba najít své místo. Máme pro vás pár praktických vychytávek, díky kterým budou věci zorganizované, najdou své místo, pokojíček dostane svůj řád a děti si usnadní úklid.

Velký úklid dětského pokoje

Jednou za rok společně s dětmi uspořádejte velký úklid. Proberte veškeré hračky, oblečení, knihy a pomůcky na hromadu doprostřed pokoje a společně s dětmi je roztřiďte na dvě hromady. Minimálně polovina věcí by měla jít z pokoje pryč. Použitelné věci a hračky můžete někomu darovat.

Třídění a ukládání hraček

Hračky a pomůcky roztřiďte podle kategorií, tedy na stavebnice, stolní hry, figurky, plyšáky, kreativní potřeby, knížky a školní potřeby. Jednotlivé kategorie uložte do menších či větších boxů a košů na hračky, které opatříte popisky a pro malé děti obrázky. Krabice a koše si děti snadno přenesou přímo na místo hraní, rozházené hračky pak dítě snadno posbírá a krabici uklidí zpět na své místo. Zvolit můžete truhlu či bednu na hračky na kolečkách.

Jak se vypořádat s malým prostorem dětského pokoje

Oblečení místo do komínků poskládejte do zásuvek dětských komod přeložené napůl podle Marie Kondo metody. Na police dejte boxy a krabice. Pokud bojujete s malým prostorem, zařizujte pokoj vertikálně a využijte knihovny a regály. Patrové postele uvolní potřebné místo pro stůl nebo koutek na hraní. Zásuvky pod postelí jsou skvělé třeba k uložení sezónního oblečení a sportovní výbavy.

Jak zachovat pořádek

Dětské nástěnné věšáčky k zavěšení nošeného oblečení i batůžku umístěte ke vstupu do pokoje. Povrchy dětských komod a skříní udržujte čisté a prázdné. Pokoj bude působit uklizenějším, útulnějším a harmoničtějším dojmem. Skvělým pomocníkem pro rychlý úklid pohozených hraček je dětský koš či krabice s víkem. K celkově uklizenému dojmu přispěje i ustlaná postel.

Dbejte na pravidelnost

Dbejte na pravidelný úklid, ať si ušetříte při velkém třídícím úklidu práci. Potřeby dětí se velmi rychle mění, proto je dobré i během roku společně projít a protřídit dětské oblečení i hračky a nenechávat to až na velký úklid jedenkrát do roka. Můžete z toho udělat i tradici. V rámci výměny sezónního jarního oblečení po zimě a letního na podzim, anebo v rámci předvánočního či jarního úklidu si protříděním oblečení, věcí i hraček usnadníte průběžný úklid a v pokojíčku se budou děti lépe cítit.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.