Jak zařídit dětský pokoj, aby měly děti prostor na hraní, studium i rozvoj

Při zařizování dětského pokoje potřebujeme dětem vytvořit prostor, kde se děti budou cítit bezpečně, hrát si, rozvíjet se, učit se, odpočívat, spát a rády zde budou trávit svůj čas. Nezapomeňte současně přemýšlet do budoucna, ať nemusíte každou chvíli pořizovat zcela nový nábytek a vybavení.

Základ dětského pokoje

Základ pokoje pro děti se snažte vytvořit v co nejjednodušším a neutrálním stylu. I když chcete vytvořit prostředí pro malého kosmonauta, mořeplavce, princeznu či vílu, tematický pokoj ve stylu Frozen nebo Spidermana, zkuste to spíše pomocí doplňků, dekorací a textilií za rok či za dva nemusíte znovu předělávat celý pokoj. Snažte se využít úložný prostor ve skříních, knihovnách a regálech až po strop a nahoru umístěte sezónní oblečení, na které zrovna dítě nepotřebuje dosáhnout.

Nábytek do pokojíčku pro děti

Investujte do kvalitního nábytku pro děti, který vašim dětem vydrží i několik let. Dejte pozor při výběru materiálu, dbejte na zaoblené hrany, hladké povrchy a certifikace. Hlavně v dětském pokoji by měly být všechny kusy dětského nábytku odolné a zdravotně nezávadné. Doporučujeme využít světlé a pastelové barvy. Snažte se ušetřit každý kousek volného prostoru, který pak mohou děti využít ke hraní. Modulární nábytek můžete postupně přestavovat do výšky podle věku dítěte.

Dodržujte zóny i osobní prostor

Pokud je více dětí v jednom pokojíčku, vytvořte soukromí pro každé z nich. Můžete ho docílit třeba patrovou palandou, oddělením postelí nábytkem i využitím dětských stanů a domečků. Využít můžete i rostoucí nábytek, který dětem vydrží i několik let. Už děti předškolního věku ocení psací stůl a židli. V případě menšího prostoru vám světlejší a pastelové barvy místnost opticky zvětší.

Prostor na spaní i hraní

Dětský prostor na spaní by měl působit útulně a bezpečně. Vsaďte na kvalitní postel, rošt i matraci. Existují i rostoucí postele, z dětské postýlky však děti mohou přejít rovnou na klasickou postel, která jim vydrží roky. Doporučujeme postel s úložným prostorem či zásuvkou pod postelí. S tradiční dřevěnou podlahou nešlápnete vedle. Menší děti si rády hrají na zemi, proto zvažte dětský koberec či menší herní kobereček. Zapomeňte na divoké kombinace barev a vsaďte na jemné odstíny.

Doplňky, dekorace a osvětlení

Tu pravou tvář a osobitost dodají dětskému pokojíčku doplňky a dekorace, které můžete obměňovat podle přání dětí celkem snadno. Pohádkové postavičky, samolepky na zeď i nábytek, plakáty i dětské obrazy skvěle dětský pokojík doladí během chvilky. Mějte na paměti, že kvalitní osvětlení je základ. Dítě jej bude potřebovat nejen při učení a tvoření na psacím stole. Ani u postele na nočním stolku by neměla chybět dětská lampička a noční světýlko, které pomůže překonat strach ze tmy.

Hračky a prostor pro rozvoj

Dětský pokojíček je vždy plný hraček, na které potřebujete úložný prostor. Podle kategorií je uložte do menších či větších boxů a košů na hračky. Můžete využít poličky, skříňky a další kusy dětského nábytku. Vše by mělo mít své místo, což dětem usnadní úklid. Děti ocení volný prostor, na kterém si mohou hrát nebo postavit třeba skrýš či bunkr. V dětském pokojíčku nechte místo i pro rozvoj dítěte. Kromě pracovního stolu doplňte kreslící tabuli, nástěnku i knihovnu na dětské knížky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.