Zařizujete dětský pokoj pro dvě děti? Tohle by v něm nemělo chybět!

Řešíte právě palčivou otázku, jak vměstnat dvě děti do jednoho malého dětského pokoje? Důležité je myslet na pár základních pravidel. Pamatujte, že dětský pokoj zařizujete na několik let dopředu, proto zkuste pořizovat takové vybavení, které může s dětmi alespoň nějaký čas růst. Plánujte předem a počítejte s tím, že se vkus i nároky vašich dětí v průběhu let budou neustále měnit.

Dejte všem dětem vlastní prostor pro učení      

I když ještě nejsou obě děti školou povinné, tento čas nastane dřív, než se nadějete. S přicházejícími úkoly a učením je nutné dětem zařídit dostatečný prostor pro učení. Zařiďte místo každému zvlášť. Někdy stačí jen optické rozdělení prostoru pomocí regálů či paravánů. Psací stoly doplňte o kvalitní židle a umístěte nejlépe k oknu. Rostoucí stoly a židle umožní nastavit výšku podle věku a potřeb dítěte. Nábytkové sestavy mohou být modulární a snadno výškově upravovatelné. Důležitý je dostatek přirozeného světla a na pracovním stole stolní lampa.

Postele nebo palandy

Osobní prostor, ve kterém se bude každé dítě cítit v bezpečí, může tvořit postel, ale i domeček či stan na hraní. Častým řešením, především do malých bytů, jsou palandy, které jsou vhodné pro starší děti. Dostatečného soukromí pro každé dítě poskytnou i patrové postele, jejíchž součástí je psací stůl pod nimi. Pro malé děti jsou vhodnější třeba rozkládací postele, pro ty nejmenší i s ochrannou zábranou. Pro teenagery volte jednolůžkové postele s kvalitní středně tvrdou matrací a roštem. Matrace s velkým množstvím paměťové pěny jsou vhodnější pro dospělé, kteří už nerostou.

Dostatek úložného prostoru

Součástí celé nábytkové sestavy bývá úložný prostor v podobě skříně, zásuvek nebo malé komody. Vhodné jsou i regály, truhly a boxy, organizery nebo police. Při výběru záleží na velikosti dětského pokoje. Jedna skříň pro dvě děti ale nestačí. Pro uschování hraček, oblečení a dalších osobních věcí potřebujete dostatek úložného prostoru. Využijte prostory pod postelí, vestavné skříně až po strop, využijte prostor stěn s policemi na učebnice a knihy a háčky k zavěšení sportovních potřeb, oblečení, školního batohu i sluchátek. Zakomponujte tapety, samolepky a plakáty i různé dekorace a doplňky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.