12 kroků ke šťastnějšímu dětství

V poslední době se stále více mluví o tom, jak jsou děti rozmazlené, nezvladatelné, nevychované a líné, zajímají se jen o sebe a své mobily a nemají k nikomu ani k ničemu úctu. Jak u dětí vybudovat pevné základy vlastností jako je ochota, tolerance, odpovědnost, laskavost, pokora, úcta, empatie, ohleduplnost nebo vstřícnost? Zde je pár rad odborníků jak vychovat zodpovědné a šťastné děti.

1.      Vzájemný respekt

Respektujte své děti a ony pak budou respektovat nás. Respekt dá dětem základy k vnitřní síle, vlastní hodnotě a zdravému sebevědomí. Neznamená to dovolit jim vše, ale podporovat je, i když dělají chyby. Nedovolte jim to, co považujete za nevhodné, ale jednejte s nimi s úctou. Omluvte se jim za to, že jste na ně křičeli. Berte je takové, jaké jsou. Nesnažte se je měnit podle vašich představ.

2.      Vymezení hranic

Děti musí znát důvod vámi stanovených hranic. Svět je zrychlený, zahlcený informacemi, chaotický a zmatený. Díky pevným hranicím děti cítí jistotu a bezpečí. Jasně vymezený prostor jim dá možnost zkoušet nové věci a objevovat svět. Děti hranice odvážně testují, což jim dovolí prožívat přirozené důsledky svých rozhodnutí. S tím, jak se posouvají hranice, roste i jejich přebírání zodpovědnosti.

3.      Důležitost rutiny

Rutina je pro děti pevný bod v chaosu všedních dní. Děti se kromě školních povinností denně učí jak se ovládat, chovat mezi ostatními nebo jak být dobří kamarádi, na což se musí soustředit. Rozvrh celodenní rutiny pověšený na nástěnce či lednici dětem pomůže, aby se během běžných činností cítily jistě a uvolněně. Přináší jim to úlevu a pocit štěstí. Časem si to zautomatizují a pustí z hlavy.

4.      Pobyt venku místo mobilu, PC a TV

Pohyb venku a volné hraní podle mnoha výzkumů u dětí zlepšuje vše od školních výsledků přes emoční stabilitu až po kreativitu. Děti potřebují podněty, které jim plochá obrazovka s barevnými pixely nikdy poskytnout nedokáže. Nastavte pevné časové hranice pro používání technologií. Zkuste je motivovat k tomu, aby trávily co nejvíce času venku, ať už samy se psem nebo s kamarády.

5.      Dostatek spánku

Dostatečný spánek je pro vývoj dětí zásadní, aby mohly vytvářet dostatek nových nervových spojení. Ve spánku zpracovávají události předchozího dne a učí se z nich. Opět přichází na řadu vámi vytyčené hranice a zaběhnuté rutiny. Udělejte z večerního uspávání dětí i společné snídaně příjemný rituál.  

6.      Uvolnění oxytocinu

Objímání v těle uvolňuje hormon lásky oxytocin. Celosvětově respektovaná rodinná terapeutka Virginia Satirová tvrdí, že potřebujeme 4 objetí za den, abychom přežili, 8 pro základní funkce a 12 objetí na to, abychom rostli. Díky láskyplným objetím se prostě cítíme dobře, proto jimi nešetřete.

7.      Umění empatie

Empatie je vlastnost, která souvisí s budoucím životním štěstím a úspěchem dětí. Posiluje laskavost i mezilidské vztahy a oslabuje předsudky, šikanu a agresi. Naučená schopnost se vcítit se časem posílí. Mluvte s dětmi o jejich i vlastních pocitech a o tom, jak se asi cítí druzí a proč. To, co cítí, ovlivňuje jejich činy a naopak. Používejte příklady. Naučte je pojmenovat emoce i problémy, ať je mohou řešit.

8.      Projevení důvěry

Nedělejte stále vše za děti. Kdykoli je to možné, podpořte je a dejte jim důvěru, že to zvládnou samy. Společně s tím jim darujete možnost vlastní kontroly nad situací. Naučí se o věcech rozhodovat a nést za to zodpovědnost. Neřešte, co si oblečou a jak si namažou rohlík. Naučí se orientovat ve svých i rodinných plánech. Naučí se samostatně systematicky pracovat nebo si vytvořit svůj program.

  1. Domácí práce

Naučte děti, že příjemně útulný pocit domova je zodpovědnost všech. Dejte jim na starosti pár domácích prací a nesnažte se jim neustále vše ulehčovat. Naučí je to systematičnosti, nezávislosti a pracovitosti. Díky tomu budou sebevědomější, zodpovědnější a celkově šťastnější, navíc se dokážou lépe vyrovnat s frustrací a bude se jim lépe dařit v životě. V budoucnu vám za to děti budou vděčné.

10. Četba knih

I v moderní době jsou knihy pro děti nezbytné. Odmalička jim společně čtěte a dělejte to tak dlouho, dokud o to budou stát. Rozvíjí to jejich slovní zásobu, pomáhá jim lépe porozumět významům slov i celému světu a posiluje to váš vztah. Jakmile začnou číst vám, nebo si pro sebe, zlepší si i gramatiku.

11. Společný čas

Zajímejte se o své děti a věnujte jim místo nového mobilu svůj čas. Děti se během společné hry, tvorbě nebo jiné činnosti s dospělými propojují, učí se od nich a rostou společně s nimi. Jde o skvělý čas, jak si s nimi popovídat a něco se dozvědět. Děti rychle rostou a osamostatňují se, tak si je užijte.

12. Tvorba zážitků

Děti potřebují méně věcí a více zážitků, než se zdá. Až vyrostou, odloží své hračky, které jim pomáhaly vyrůst a budou kromě nich vzpomínat na zážitky, které s vámi prožily. Na to, jak jste společně pekli cukroví, stavěli sněhuláka nebo zmokli při výstupu na Sněžku. Buďte spolu, ne jen vedle sebe. Nemusíte hned na lyže do Alp nebo k moři, zážitky najdete v kuchyni, lese i zahradě.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.